Koronarno društvo slovenske Istre

Združujemo srčne bolnike

Koronarno društvo Slovenske Istre srčnim bolnikom že od leta 1995 nudi vodene športne aktivnosti, predavanja in delavnice o srčno-žilnih boleznih.

Koronarno društvo slovenske Istre

O nas

Koronarno društvo Slovenske Istre in Krasa (KDSI) je bilo ustanovljeno aprila 1995. Pobuda je prišla s strani 33-ih srčnih bolnikov, cilj društva pa je bila organizacija primarne in sekundarne preventive ishemične bolezni srca ter drugih bolezni srca in ožilja. Strokovno pomoč so članom že na začetku nudili nekaterih internisti Splošne bolnišnice lzola.

KDSI se je kmalu po ustanovitvi vključil v Zvezo koronarnih klubov in društev Slovenije, ki ga združuje s še sedmimi koronarnimi klubi in društvi (Ljubljana, Celje, Izola, Kranj, Postojna, Sevnica, Radenci, Žalec in Ptuj). Prvi koronarni klub v Sloveniji pa je bil ustanovljen že leta 1981 v Ljubljani.

V KDSI se tako že več kot desetletje vključujejo bolniki z ishemično boleznijo srca, po operacijah srčnih zaklopk, z vstavljenim srčnim spodbujevalcem, motnjami srčnega ritma ali prisotnimi dejavniki tveganja za koronarno bolezen ter njihovi svojci.

Od začetkov pa do danes se je opazno povečalo število članov in dejavnosti.

Srčna rehabilitacija in vloga KDSI

Srčna rehabilitacija je doživljenjski proces doseganja in vzdrževanja čim boljšega telesnega in duševnega zdravja srčno-žilnih bolnikov. Deli se na bolnišnično in izvenbolnišnično (glede na lokacijo) ter dolgotrajno in vzdrževalno (glede na obdobje). Srčna rehabilitacija bolnikov dokazano podaljša in izboljša kvaliteto življenja, zmanjša možnost ponovnega miokardnega infarkta in s tem umrljivost v poinfarktnem obdobju. Temelj rehabilitacije koronarnih bolnikov je dejstvo, da sprememba življenjskega stila privede do nazadovanja procesa ateroskleroze.

V celoviti rehabilitaciji teh bolnikov imajo pomembno vlogo koronarni klubi in društva v katere se prostovoljno vključujejo bolniki z boleznimi srca in ožilja zaradi izvajanja dolgotrajne, srčne rehabilitacije. Z rehabilitacijo ne izboljšamo le telesnega stanja, temveč lahko z izvajanjem sekundarne preventive zmanjšamo možnost ponovnih zapletov, podaljšamo preživetje in izboljšamo psihično stanje.

Pridružite se nam!

Izpolnjeno prijavnico pošljite na naslov Koronarno društvo slovenske Istre, Vrtna ulica 6, 6000 Koper - Capodistria ali na e-poštni naslov pisarna@kdsi.si

Prenesite prijavnico

Novice

Naši socialni mediji

Stopite v kontakt z nami!

Koronarno društvo slovenske Istre

Vrtna ulica 6, 6000 Koper - Capodistria

051 663 138

pisarna@kdsi.si