KDSI danes šteje 746 članov – od tega je 444 telovadečih in 281 netelovadečih, ki se jim pridružuje še 21 članov strokovnega osebja.

V letu 2009 je aktivno delovalo sedemnajst skupin, in sicer 7 v Kopru, 3 v Izoli, 2 v Piranu (Portorož in Lucija) in po 1 v Sežani, Hrpelje-Kozini, Škofijah, Gračišču in Pradah. Redna vadba je sestavljena iz začetnega ogrevanja, osrednjega sklopa vaj za glavne mišične skupine in sprostitvenega zaključka. Vadba poteka v telovadnicah osnovnih šol. Navedene skupine so skupaj opravile 617 ur rehabilitacijskih vaj za bolnike s srčnim popuščanjem (stabilen stadij bolezni) pod strokovnim vodstvom za to usposobljenih vaditeljic ter prilagojenim telesnim zmogljivostim udeležencev. Povprečna udeležba na skupino je 23 oseb. Poleg teh je bila aktivna tudi skupina članov, ki jim je zdravniško priporočena vodna vadba, ki so jo izvajali v bazenu hotela Delfin v Izoli.

Odzvali so se tudi povabilu Šmarjeških Toplic za vključitev članov v šolo zdravega življenja, ki jo organizirajo vsako leto za koronarno-srčne bolnike s svojimi strokovnjaki, ki sicer skrbijo za rehabilitacijo koronarno-srčnih bolnikov v okviru zdraviliškega zdravljenja. Iz društva se je šole zdravega življenja udeležilo 94 članov, ki so aktivno sodelovali v sedemdnevnem programu. Izvedli so tudi dve delavnici priprave zdrave prehrane v prostorih Krkinega hotela v Strunjanu pod strokovnim vodstvom njihovih strokovnjakov za pripravo zdrave prehrane s teoretičnim predavanjem ter s praktično izvedbo celovitega obroka. Delavnic se je udeležilo 47 članov KDSI.

18. 4. 2009 je potekal tradicionalni pohod na Kokoško v spomin na dr. Korsiča, soustanovitelja KDSI in načrtovalca te pohodne poti, ki se ga je udeležilo 175 članov KDSI. Ob tem sta bila organizirana tudi dva pohoda po Koroški, ki se ju je skupno udeležilo 236 članov. Krajši pohodi so organizirani tudi tedensko s strokovnim vodenjem v Kopru. Povprečno število udeležencev na teh pohodih je 35.

Novost v letu 2009 je bila delavnica nordijske hoje, ki se je je udeležilo 164 članov KDSI. Izvaja se v prilagojeni obliki, ki jo je odobril strokovni kolegij društva pod vodstvom kardiologa. Hoja je strokovno vodena in nadzorovana s strani usposobljene vaditeljice ter prilagojena telesnim zmogljivostim udeležencev članov KDSI.

Vse skupine so imele eno urno seznanjanja s sprostitvenimi tehnikami – protistresne tehnike. Za poglobljeno delo s področja protistresne tehnike pa poteka enkrat mesečno delavnica, v katero so se vključili zainteresirani člani KDSI.

V skladu s programom ciklusov strokovnih predavanj o spoznavanju, preprečevanju, zdravljenju in rehabilitaciji bolezni srca in ožilja ter zdravem načinu življenja so bila izvedena strokovna predavanja v Kopru in na Kozini.

Strokovni članki

Ne spreglejte člankov avtorjev Dorjana Marušiča, Andreja Marušiča, Simona Korošca in drugih.

Oglejte si jih tukaj

ministrstvo zdravje

Aktivnosti sofinancira Ministrstvo za zdravje RS v okviru projekta Sledi srcu 2017-2019.

Aktivnosti društva sofinancirajo:

3obcine

2obcini

zivetispristaniscem