Tudi pesem pomaga vadbi

Članice Koronarnega društva Slovenske Istre (Skupina iz Izole), pod vodstvom vaditeljice Jelene Dudine, pridno in redno telovadijo ter s tem krepijo svoje srce.

Za dodatno vlivanje poguma jim je ga. Tea Franovič posvetila pesem:

 

Smo deklice malo "manj" mlade - toda telovadimo zelo rade!
Za nas skrbi in nas vedno razveseli naša zlata zvezdica DANI`CA
to je prava resnica!

Za zabavo poskrbi naša pionirka Majdka, ki ji nikoli vicev ne zmanjka!
Me pa švicamo in se borimo, da vse vaje pravilno naredimo!
Torej dekleta počas saj imamo čas!


Pohod na Kokoško

V soboto, 6. maja, smo se člani Koronarnega društva za slovensko Istro (KDSI) množično udeležili spominskega pohoda na Kokoško (674 m ). Društvo že od leta 1995 skrbi za organizirano celostno rehabilitacijo srčno žilnih bolnikov, organizira preventivno vadbo po skupinah, strokovna predavanja, razne športne in kulturne dogodke in drugo. Dvakrat letno se tako v spomin na pokojnega dr. Lovra Korsiča, soustanovitelja društva, organizirano podamo na Kokoško. Po približno eni uri zmerne hoje nam na cilju postrežejo s toplim čajem in okusno enolončnico. V prijetnem druženju smo tudi tokrat preživeli lep in zanimiv dan, posebno še, ker nam je bilo vreme zelo naklonjeno.


Usposabljanje v Šmarjeških toplicah

V Koronarnem društvu Slovenske Istre se zavedajo pomena, da je delo s koronarnimi bolniki zelo pomembno in odgovorno. Zato želijo svoj strokovni kader dodatno izobraževati in izpopolnjevati z novim znanjem saj lahko le na tak način nudijo kakovostno rehabilitacijsko vadbo.

V Termah Šmarješke Toplice so to nedeljo zaključile usposabljanje štiri nove vaditeljice Koronarnega društva Slovenske Istre. Pridobile so nova znanja s področja koronarne bolezni, dejavnikimi tveganja, znaki in zdravljenje, pomen telesne dejavnosti za koronarnega bolnika, metode in oblike rehabilitacijske vadbe, ki so prilagojene koronarnim bolnikom, psihične težave koronarnega bolnika ter ogromno usmeritev o pravilni prehrani. Potrdila o opravljenem usposabljanju jim je podelila predsednica Zveze koronarnih društev in klubov Slovenije prof. dr. Irena Keber.

telovadba GIOtelovadba


GRAČIŠČE - BOGATEJŠI ZA DEFIBRILATOR

Koronarno društvo Slovenske Istre je prav na dan 1. Aprila 2017 darovalo Krajevni skupnosti Gračišče avtomatski defibrilator – AED. Glavna dejavnost društva je namreč skrbeti za zdravje, za zdrav način življenja in tako rehabilitacijski program izvajamo v več skupinah ( v občini Koper, Izola, Piran, Sežana in Hrpelje –Kozina). Tako so člani društva, ki delujejo v eni od 18 skupin, dobili dragocen aparat, ki pomaga pri zastoju srca, torej pomaga reševati življenja. Namenjen je seveda vsem krajanom Gračišča in okolice.

Aparat je javno dostopen in se nahaja sredi naselja na pročelju stavbe, v kateri je sedež KS Gračišče, pošta in trgovina, tako da je dostopen vsem, ki bi ga potrebovali.

Ob tej priliki so člani društva, skupaj z dobaviteljem (podjetje STAR 2000) in strokovno ekipo društva (dr. Simon Korošec, spec. internist in Mirsada Osmani, dipl.m.s.) pokazali pravilno rabo aparata in skupaj s prisotnimi krajani izvedli tečaj oživljanja z masažo srca in z uporabo aparata AED.


Strokovni članki

Ne spreglejte člankov avtorjev Dorjana Marušiča, Andreja Marušiča, Simona Korošca in drugih.

Oglejte si jih tukaj

ministrstvo zdravje

Aktivnosti sofinancira Ministrstvo za zdravje RS v okviru projekta Sledi srcu 2017-2019.